DOMAĆI SOKOVI I ČAJEVI

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

DOMAĆI SOKOVI I ČAJEVI

Postaj by dany on 22.05.09 10:30

Sok od cvjetova bazge..

ja ga slažem svake godine i super je..isprobajte ako još niste..

40 cvjetova bazge
5 l vode
________________
to odstoji 24 sata uz povremeno mješanje..

kad toliko odstoji procjedite sve i zakuhajte sa
4 kg šećera..
u to sve prokuhano dodajte 50 gr limunske kiseline(može i 100 gr ali vam onda bude kisekastije)..
ohladite i sipajte u staklene flaše koje ste prije malo zgrijali u pećnici..
_________________________________________

ako vam je to sve previše možete prepoloviti na:20 cvjetova,2.5 l vode,2 kg šećera,25 gr limunske kiseline..

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender: Female
Broj postova: 3387
Age: 36
Lokacija: Čakovec
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum: Ovo je moj forum
Država:
Bodovi aktivnosti: 1236
Registration date: 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Re: DOMAĆI SOKOVI I ČAJEVI

Postaj by dany on 22.05.09 10:33

isto tako cvjetove bazge možete koristiti za jelo da ih spohate kao da pohate meso:brašno-jaja-krušne mrvice..
isprobajte fino..

za ovo je mojoj mami kazao prije 15 god jedan kirur iz Zagreba dok je u Lovranu bila na operaciji kuka..

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender: Female
Broj postova: 3387
Age: 36
Lokacija: Čakovec
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum: Ovo je moj forum
Država:
Bodovi aktivnosti: 1236
Registration date: 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Domaći đus

Postaj by dany on 25.05.09 10:30

DOMAĆI ĐUS


  • 1 kg naranača
  • 1 kg šećera
  • 6 dkg «limuntusa»
  • 7 litara vode + 2 litra vode
Isijediti sok od naranača. Kore kuhati dvadeset minuta u dva litra vode, pa sve skupa izmiksati, ohladiti te dodati «limuntus» i sok i ostaviti 48 sati da stoji. Šećer otopiti u vodi te kuhati također dvadeset minuta. Prokuhanu smjesu šećera i vode ohladiti te pomišati ove dvije smjese. I domaći đus je gotov. Ako vam smetaju mrvice od naranče možete procijeditit sve skupa kroz gazu.


izvor:blog Gasatro diva

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender: Female
Broj postova: 3387
Age: 36
Lokacija: Čakovec
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum: Ovo je moj forum
Država:
Bodovi aktivnosti: 1236
Registration date: 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Gusti sok od breskva

Postaj by dany on 25.05.09 10:33

Sastojci:
1kg bresaka
150g šećera
0,4l vode

Priprema:
1. Oprane breskve očistimo od koštica i izrežemo na manje komade.
2. Zajedno sa vodom stavimo u posudu, grijemo na temperaturi do 70°C, dok breskve ne omekšaju.
3. Propasiramo, dodamo šećer i zajedno sve grijemo dok se sav šećer ne otopi.
4. Boce odmah punimo, zatvorimo i pasteriziramo 20 minuta na 75°C.
5. Označimo boce i zimnica je gotova.
6. Ovako spravljen sok spremimo u tamnu i hladnu prostoriju, gdje može, bez gubljenja na kvaliteti, stajati 8 mjeseci.

Možemo ga servirati sa šlagom, može biti dio koktela...
Na ovaj način možemo raditi guste sokove od marelica, krušaka, pa čak i jabuka.
Količina vode ovisi o kvaliteti samih plodova, a količina šećera se može i smanjiti. Ukoliko imamo mjesta u frižideru ovakav sok možemo napraviti i sa medom i bez pasterizacije.

Osnovni recept iz knjige: Zimnica Vere Hruš

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender: Female
Broj postova: 3387
Age: 36
Lokacija: Čakovec
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum: Ovo je moj forum
Država:
Bodovi aktivnosti: 1236
Registration date: 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Sok od limuna

Postaj by dany on 25.05.09 10:39

4 limuna
1.5 kg šećera
2 žlice limunske kiseline

-oprati limun u toploj vodi.Narezati na tanke ploške i promješati u posudi.U 2 l vode umješati kiselinu da se otopi i to sve preliti preko mješavine limuna i šećera.Mješati zatim sve dok se šećer ne otopi.Ostaviti u frižideru 1 dan.Zatim sve onda izliti u cjedilo da se cjedi oko pola sata.Kad je iscjeđeno sipati u boce i držati na hladnom mjestu.

izvor:novine 24 h

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender: Female
Broj postova: 3387
Age: 36
Lokacija: Čakovec
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum: Ovo je moj forum
Država:
Bodovi aktivnosti: 1236
Registration date: 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Sok od jagoda

Postaj by dany on 25.05.09 10:48

Lijepe i zdrave domaće jagode dobro oprati, maknuti peteljke i zatim pažljivo ocijediti. Po kilogramu jagoda preliti sok od 3 limuna. Kada se sok od limuna skupi na dnu posude treba ga skupiti i ponovo preliti preko jagoda, prelijevanje sokom od limuna ponoviti nekoliko puta. Za svaki kilogram jagoda treba odmjeriti jedan i po kilograma šećera, taj šećer staviti u posudu u kojoj će se kuhati slatko, preliti nekoliko čaša vode da se može kuhati i zatim ga staviti kuhati. Kada se šećer ukuha i postane gust i proziran treba dodati jagode i kuhati ih na laganoj vatri desetak minuta. Onda se doda sok koji su jagode pustile i preostali sok od limuna. Tijekom kuhanja skidati pjenu koja se skuplja na površini, a posudu lagano protresati za vrijeme kuhanja nipošto miješati. Kad je slatko kuhano, još jednom pokupiti pjenu, a posudu prekriti čistim pamučnom krpom i ostaviti da se polako ohladi preko noći. Gotovo slatko od jagoda treba spremiti u čiste staklenke i zatvoriti.

izvor:kuharica.hr

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender: Female
Broj postova: 3387
Age: 36
Lokacija: Čakovec
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum: Ovo je moj forum
Država:
Bodovi aktivnosti: 1236
Registration date: 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Re: DOMAĆI SOKOVI I ČAJEVI

Postaj by dany on 05.08.09 13:28

bazga
iliti sambucus nigra...

bazga je oduvijek povezivana sa magijom i raznim mitovima.
npr. u norveškoj je mitologiji opsjednutost zlim duhovima i smrt bila kazna za rušenje stabla bazge od kojeg se izrađivao namještaj, jer majka-bazga i stražarski duh nisu dali svoj pristanak.
također postoji i legenda o tome kako se juda objesio baš na stablo bazge, te je od tog stabla napravljen isusov križ, čime je postala simbol žalosti i smrti pa se sadila na grobljima.
vjerovanje da bazga štiti od zlih čarolija i duhova seže daleko u prošlost, pa se sadila blizu koliba, te se zadnjeg dana travnja vješala na vrata i prozore.
također se hvale ljekovita svojstva bazge, te se navodi njena sposobnost da izliječi svaku poznatu bolest (u 17.st.).

bazga je malo listopadno drvovisoko do 10m. žućkasti cvjetovi s mirisom mošusa pojavljuju se početkom ljeta, a zatim se početkom jeseni javljaju viseći grozdovi crnih bobica na crvenim peteljkama.

bazga voli vlažnu i propusnu zemlju bogatu humusom. najlakši način razmnožavanja je korijenskim izdancima i poluzrelim reznicama ljeti. često se sama zasijava.

koristimo svježe listove, svježe ili osušene cvjetove i svježe plodove.

bazga djeluje protuupalno, pomaže pri iskašljavanju katara.
oparak od cvjetova uzima se protiv prehlade, sinusitisa, gripe i bolesti s groznicom, jer snižava temperaturu.
od plodova se sprema sirup koji se također uzima kod prehlada.

od svježih se cvjetova mogu napraviti palačinke.
od cvjetova i plodova spremaju se octovi, kordijali i vina.

svježi ili osušeni cvjetovi upotrebljavaju se u tonicima za kožu, kremama za lice i ostalim preparatima za ljepotu kućne izrade.

listovi također djeluju kao insekticid - kuhaju se u vodi i time se prskaju lisne uši i ostali vrtni nametnici.

važno!
listovi sadrže otrovne cijanogenetske glikozide, pa se ne smiju jesti!
sirovi plodovi mogu naškoditi ako se jedu!

osvježivač za kožu
oparak od cvjetova bazge djeluje ublažujuće na osjetljivu ili suncem opečenu kožu.
ulijte 600ml uzavrele destilirane vode preko 25g osušenih cvjetova bazge. pustite da se ohladi, procijedite i nanesite na kožu komadićem vate.
losion držite u hladnjaku i upotrijebite za 2 do 3 dana.

još o bazgi (copy/paste sa http://www.tz-ravnagora.hr/ljekovito-bilje.htm):

čitavo drvo bazge cijenjeno je zbog praktičnih i medicinskih namjena već tisućama godina.
Kod bazge upotrebljavamo cvijet, lišće, bobice, koru i korijen.

Cvijet bazge:
Cvijet se bere u lipnju, dok se nije posve rascvao.
Mora se sabirati za vrijeme toplih i suhih dana.
Suši se vrlo pažljivo i naglo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati prirodnu boju.
Ako pocrni , ne vrijedi i mora se baciti. Spremamo ga u dobro zatvorene posude. Vrući čaj, pripravljen namakanjem cvijeta bazge, ako se uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, pridonosi brzom izlječenju bolesti jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari.
Čaj se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi izvukao osip i ubrzao oporavak.
Cvijet smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi pa olakšava prehlade, katar, upalu sinusa, začepljenje bronhija, a budući da djeluje opuštajući, ublažava i bronhijalne spazme, te pomaže kod astme. Cvijet bazge djeluje i kao dijuretik, olakšava zadržavanje tekućine i eliminira otrovne tvari što se nakupljaju kod artritisa i gihta.
Cvijet bazge tradicionalno se koristi za ublažavanje upala i liječenje čireva, opeklina, posjekotina i rana, bilo u obliku čaja i losiona, bilo kao mast.
Destilirana bazgina vodica odličan je tonik za lice, a tonik od bazgina cvijeta dobar je za srce.

Za preznojavanje kod vrućice dovoljan je i mlačan čaj od bazgina cvijeta jer sadrži tvari koje pospješuju znojenje:

dvije čajne žličice cvijeta prelijemo s četvrt litre vrele vode, nakon deset minuta procijedimo i pijemo tijekom dana gutljaj po gutljaj.

Kora:
Kora se bere sabire sa debljih grana u proljeće.
Od kore se upotrebljava njezin srednji, zeleni sloj.
Pije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci.
Kora ima istu vrijednost kao i cvijet, a liječi još i bolesti bubrega, srca i jetara.
Od korijena i kore bazge može se pripraviti korisna mast protiv ekcema i psorijaze, a ako se ukuhaju u čaj, mogu se koristiti i kao vodica za ispiranje usta.

Lišće:
Lišće se bere kad se potpuno razvije.
Svježe stučene listove stavljamo na bolna mjesta kao oblog.
To primjenjujemo kod trigeminusa tj. neuralgije lica.
Lišće je djelotvorno i kao oblog kod hemoroida.
Svježe listove bazge nekoć su stavljali na sljepoočnice kako bi olakšali glavobolju ili bi njima trljali lice kako bi otjerali insekte ( pri tom treba paziti na moguće reakcije kod osjetljive kože).
Čaj od lišća čisti krv i najbolje je sredstvo protiv nečiste kože.
Pomaže kod gihta.
Dobar je protiv neugodna tjelesnog zadaha. Čaj od bazgina i orahova lišća otklanja nesanicu.
Čaj od lišća i kore pomaže kod začepljenosti, ali i kod nemogućnosti zadržavanja mokraće.

Bobice bazge:
Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije. Bobice sadrže puno vitamina C i drugih vitamina.
Bobice osušimo ili pak od njih priredimo sok, džem ili marmeladu.


Čaj od bazge


čajnu žličicu prelijemo s četvrt litre kipuće vode, nakon nekoliko minuta procijedimo i pijemo tijekom dana, gutljaj po gutljaj.
osvježavajuće je i ljekovito piće spravljeno od cvjetova namočenih u vodi.



Tonik od bazgina cvijeta


stavite 2 kg šećera i 2 narezana limuna u tavu s 2 litre vode, te zagrijavajte dok se šećer ne otopi, rashladite i prelijte preko 25 cvjetova. Pokrijte sve i pustite stajati 2 dana, zatim procijedite i razrijedite s vodom 1:3.
Pržimo li pak u ulju cvat umočen u tijesto dobivamo zdravo jelo, a odlično je i osvježavajuće piće od bazgina cvijeta, takozvano vino od bazge.



Čaj od bazgina lišća


7-8 listića prelije se s 2 dl ključale vode i potiho kuha 8 minuta. Nakon toga se ocijedi, doda malu žličicu meda. ( To je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi, osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća želuca i crijeva )



Marmelada od bobica


2 kg bobica zgnječimo ili propasiramo te kuhamo u malo vode uz dodatak 1/2 kg šećera. Kad veći dio tekućine ispari, smjesu spremimo u staklenke. Marmelada je vrlo ukusna i zdrava.
Od bobica kojima dodamo limun bez kore i nekoliko bobica žutike načinimo sirup u sokovniku.

Kod vodene bolesti skuhamo vino s bobicama i pijemo pomalo i što češće.

izvr:biljni blogić

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender: Female
Broj postova: 3387
Age: 36
Lokacija: Čakovec
Zanimanje: Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum: Ovo je moj forum
Država:
Bodovi aktivnosti: 1236
Registration date: 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.