Kutak za korisne tekstove

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Sljezov čaj

Postaj by dany on 24.06.08 16:55

SLJEZOV ČAJ
Species althaeae


Sljezov je čaj mjesavina biljnih sastojaka. List bijeloga sljeza (Althaeae folium) i korijen bijeloga sljeza (Althaeae radix) te cvijet crnoga sljeza (Malvae flos) svojim sadrzajem sluzi ublažuju podrazaj na kasalj i oblazu sluznicu zastitnim slojem sluzi. Plod anisa (Anisi fructus) stimulira produkciju sluzi i uspostavlja prirodno podmazivanje sluznice, a umirivanju kaslja potpomaze i djelovanje timijana (Thymi herba) koji opušta bronhalne misiće. Sljezov čaj smiruje podrazaj na kasalj, ublazava upale i olaksava disanje.
Na grčkom, althos znači ozdravljenje, iscjeljenje sto govori o ugledu koji bijeli sljez ima od davnina. Pravi dokaz kemizma ove biljke datira iz 1784. kada na osnovi pretpostavki počinje njegova primjena za ona indikacijska područja za koja se i danas upotrebljava. Obogaćen ljekovitim sastojcima ploda anisa i timijana, sljezov je čaj učinkovit kada je sluznica grla i disnih putova nadrazena i upaljena te se javlja zamarajući suhi kasalj koji je i dodatno nadrazuje.
Sljezov čaj mogu piti i trudnice, dojilje i djeca.
Posebno se preporučuje osobama nadrazene sluznice usta i grla (npr. pusačima i radnicima izloženim većim količinama prasine).
Sljezov se čaj priprema tako da se 1 mala zlica mjesavine prelije s 2 dl kipuće vode, odstoji pola sata i procijedi. Zaslađuje se po zelji.
Pije se vise puta dnevno topao čaj. Dobro je za zaslađivanje rabiti med.


Izvor:tegobe.com

dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 39
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Redosljed namirnica kod dohrane dojenčeta..

Postaj by Kastina on 15.08.08 1:22

Novorođenče ima odmah po rođenju razvijen osjet za četiri osnovna
okusa: slatko, gorko, slano i kiselo. No, tek razvojem djeteta ono uči
promatrati i osjećati svijet oko sebe. Hrana mu se može
svidjeti ili ne i zbog okusa, ali i izgleda i o tome treba voditi
računa posebice kada je dojenče starije (9-10 mjeseci). Obrok kašice od
jabuke i banane s rižom ili keksom vjerojatno će mu se dopasti, ali
pogled na zeleni sadržaj zdjelice može biti odbojan.


Koje namirnice uzeti za prve obroke?


To su obično voćne kašice i to od one vrste koje se daju dobro usitniti
(izmiksati), najčešće jabuka, banana, kruška. Ove vrste voća ugodno su
slatkaste, ne previše aromatične i sadrže malu količinu kiseline
(jabuka). Za početak se daje 2-3 žličice voćnog soka pripremljenog od
svježeg voća kako bi se dojenče priviklo na okus koji je različit od
mlijeka.
Potom dolaze na red voćne kašice pripremljene kao pire od voća, a
kada se količina povećava, mogu se dati žitarice, a najbolje je početi
s rižinim pahuljicama kao npr. Rižolino ili jednostavno s raskuhanom i
usitnjenom rižom, a kasnije i drugim vrstama žitarica čime se znatno
povećava energetska vrijednost obroka i osigurava količina minerala i
vitamina, posebice skupine B. U početku osjetljiva dojenčad
neće odmah prihvatiti hranu drugačijeg okusa, gustu i na žličicu te je
stoga dobro započeti dohranu voćnim sokom, a voćna kašica može biti
rjeđa i dojenčetu će se svidjeti novi okus na dudu s većom rupicom. Čim
dojenče prihvati novi okus, možete pokušati sa žličicom. U voćnu kašicu
može se dodati i malo mlijeka (mliječna formula s oznakom 2) kako bi se
dijete lakše priviklo na novu hranu.Na sličan način može se
uvoditi nakon voća i povrće, koje se lako usitnjava, nema previše
celuloze i neutralnijeg je okusa (npr. mrkva, tikvice, krumpir).
Stavovi o dohrani znatno su se promijenili u posljednja dva desetljeća
kako u pogledu početka uvođenja dohrane, tako i pripreme obroka. I u
ranoj dobi počinje se voditi računa o zdravoj prehrani, a to znači što
manje jednostavnijih ugljikohidrata (šećera), a sve više složenih koji
većim dijelom osiguravaju upravo žitarice. Slično je i s
mastima: umjesto maslaca, koji se uvelike rabio u pripremi dojenačkih
kašica od povrća (lagane zaprške od maslaca i bijelog brašna otišle su
u povijest), danas se već od prvih obroka uvodi u prehranu djevičansko
maslinovo ulje zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina. Može se
koristiti i ulje suncokreta. Maslac je vrijedan izvor vitamina A i ne
bi ga trebalo potpuno izbaciti iz jelovnika dojenčadi i male djece pod
uvjetom da njegova količina bude ograničena i da se daje povremeno, a
ne kao redoviti sastojak.


Što je sa špinatom?


Nekad vrlo popularan špinat djeci je obično mrzak. Špinat se najčešće preporučao
(pa i danas) kao izvor željeza što i nije točno jer se željezo iz
špinata teže iskorištava. Ovo povrće ne uvodi se prerano u prehranu
dojenčeta zbog sadržaja nitrata koji prelaskom u nitrite izaziva
promjene u krvnoj boji - hemoglobinu, s posljedicom smetnji u prijenosu
kisika. Špinat treba odmah dobro oprati, skuhati i usitniti pasiranjem
ili miksanjem i tada se može uporabiti sljedeći dan, tj. držanje u
hladnjaku neće mu škoditi kao ni zamrzavanje što nije slučaj ako se
svježe povrće drži u hladnjaku i priprema tek sutradan. Bolje ga je
uvesti u prehranu starijeg dojenčeta. Lisnato povrće (blitva,
špinat) sadrži folnu kiselinu potrebnu za rast djeteta, ali je i vrlo
korisno u prehrani odraslih osoba u prevenciji bolesti krvnih žila.


Oprezno sa začinima

Obrocima voća ne treba dodavati šećera, a važno je napomenuti i da se obrocima
od povrća i mesa ne dodaje sol. Mahunarke (leguminoze: grašak, grah,
leća) su povrće koje sadrži vrijedne bjelančevine, puno minerala, ali i
dosta celuloze. Pasirani grašak može se dati dojenčetu u obliku juhe
ili pirea nakon navršenih 9 mjeseci, a leća i grah kasnije s navršenih
12 mjeseci.

Kada uvesti meso?

Unos mesa značajan je zbog
znatne količine iskoristivog željeza i bjelančevina koje sadrže
esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može stvarati. Ova
biološki visoko vrijedna namirnica uvodi se u prehranu kada se dijete
već naviklo na okus nemliječne hrane u dobi od 7-8 mjeseci. Obično se
male količine vrlo usitnjenog mesa stavljaju u povrće kako bi se dijete
lakše priviklo na njegov okus. U dohrani dojenčadi koristi se meso
mlađih životinja koje je lakše probavljivo (teletina, janjetina) te
bijelo meso peradi (pileće i pureće meso). I bijelo meso sadrži
dovoljnu količinu željeza i ne zaostaje u kvaliteti za crvenim.
Tamno meso peradi daje se dojenčetu s navršenih 9 mjeseci, a crveno
meso (junetina) nakon godine dana. Djeca često odbijaju meso, ono im
nije privlačno i ne treba nastojati pod svaku cijenu da ga prihvati.
Pokušajte ponovno nakon kraćeg vremena, možda će vaše dojenče
promijeniti odluku.

A riba i jaja?

Ove vrijedne namirnice
uvode se u prehranu tek krajem prve godine radi mogućnosti
senzibilizacije na bjelančevine koje sadrže, tj. pojave alergije.
Poseban oprez potreban je u dohrani dojenčadi s atopijskim dermatitisom
(ekcemom). Za ove namirnice važno je da su potpuno svježe. Kad se riba
počinje uvoditi u dohranu, najbolji je izbor pastrva (živi samo u
čistoj vodi), a od morske ribe list i oslić zbog lake probavljivosti.

Koje mlijeko dati dojenčetu?

Kravlje mlijeko iako biološki kvalitetna namirnica ne uvodi se u prehranu
dojenčadi u svom izvornom obliku tj. neprerađeno odnosno
nefermentirano, zbog moguće alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka,
ali jogurt i posebno priređen sir za dojenčad vrlo su korisni obroci za
starije dojenče.Kada dijete zamijeni više obroka na prsima ili
mliječne formule za obroke nemliječne hrane (voće, povrće, žitarice,
meso) ono mora svakodnevno dobiti 500-600 ml mlijeka, što znači da
treba nastaviti s dojenjem (pa i u drugu godinu), a ako je dojenče bilo
na umjetnoj prehrani, nastavlja se kao osnovna mliječna formula koja
nosi oznaku 2, odnosno +2. Za stariju dojenčad preporučuje se 1-2
obroka mliječne formule koja nosi oznaku 3, bogate kalcijem, vitaminima
i željezom, koja može biti mliječni obrok za predškolsko dijete. Osnovnoj
mliječnoj formuli (s oznakom 2) mogu se dodati žitarice (cerealije),
tj. pahuljice riže, kukuruzne pahuljice, a potom i pahuljice od drugih
žitarica (mliječna kašica) i na taj način dojenče dobije drugi obrok
dohrane, koje mu daje osjećaj sitosti, jer mlijeko osigurava dodatni
energetski unos te vitamine skupine B. Dohrana se može započeti i
mliječnom kašicom, a tek potom uvesti voćna kao drugi obrok, čime se
povećava energetski unos te dodaju vitamini skupine B i minerali.

Kruh, keksi, tjestenina


Keksi bez glutena (obično granulat keksa) mogu se dati već u početku dohrane
kao dodatak mliječnom obroku (mliječna formula koja nosi oznaku 2).
Kruh (korica i dvopek) te keks daju se dojenčetu kada navrši osam
mjeseci i obično ima dva mliječna zuba i pokazuje da se samo hrani. Tjestenina
se daje obično kao dodatak obroku mesa ili povrća, a obrok špageta
začinjen pasiranom rajčicom, maslinovim uljem i parmezanom može biti
ukusan obrok za dojenče u dobi od 9-10 mjeseci. Voda

Već
od prvih mjeseci života dojenčetu je najkorisnije za piće ponuditi
vodu. Konzumiranje voćnih sokova djeca obično jako vole, ipak bilo bi
ih korisno ograničiti, osim svježeg voćnog soka bez dodatka šećera. Ako
već kupujete voćne sokove, kupujte one kvalitetnije, negazirane i bez
dodatka šećera. Nikada ne treba zaboraviti činjenicu da mala
beba može biti žedna, čak i ona koju majka doji, ako su dani naročito
vrući. Inače dojenčetu na prsima nije potrebno davati vodu jer mu
prirodna prehrana osigurava sve. Dojenče na umjetnoj prehrani treba
dobiti i dodatnu količinu vode, jer može ožedniti (dijete ubrzo nakon
obroka može plakati kao da je gladno, no prvenstveno treba misliti na
žeđ). Najbolje je dati čistu izvorsku vodu (kontrolirani proizvod u
originalnom pakiranju s malim sadržajem minerala).

Kod kuće priređena hrana ili gotovi dječji obroci?

Roditelji nikada ne štede na djeci i ako je ikako moguće, kupit će i kvalitetne
papice iako su skuplje nego priređene kod kuće. U početku dohrane, kad
beba pojede tek žličicu ili dvije voćne kašice, uputno je (i
ekonomično) da majka sama priredi te prve obroke. Kasnije odluka ovisi
o okolnostima, ali i mogućnostima obitelji.

Danas ni nabava namirnica nije lak posao jer ste uvijek u sumnji:
nema li previše pesticida ili drugih štetnih sastojaka, sadrži li ta
hrana genetski modificirane sastojke, itd. Velike industrije dječje
hrane imaju mogućnost kontrole uzgoja voća i povrća te prehrane stoke i
peradi pa jamče kvalitetu proizvoda. Praktična pakiranja obroka velika
su pomoć majci, osobito na putovanjima za vrijeme godišnjeg odmora ako
je već prethodno započela dohranu, pri odlasku na dulju šetnju ili
vikend. Jednom otvorena bočica hrane može se čuvati u hladnjaku najduže
24 sata (prema uputama većine proizvođača), jer dječja hrana ne sadrži
konzervanse.


Autor:
Prim. mr.sc.dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatar

Kastina
Zlatni član
Zlatni član

Gender : Female
Broj postova : 518
Age : 31
Lokacija : slavonija (Vu)
Zanimanje : zdravstveno laboratorijski teh.
Država :
Bodovi aktivnosti : 20
Registration date : 06.08.2008

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by dany on 16.04.09 17:58

PRAVILNOM PREHRANOM SPRIJEČITE SLABOKRVNOST

Što je slabokrvnost ili anemija Iako naizgled viskozna tekućina, krv se sastoji od raznovrsnih krvnih stanica i krvne plazme u kojoj su otopljene hranjive tvari i elektroliti. Krv čini 8% tjelesne mase, nezamjenjiv je dio organizma jer prenosi kisik i hranjive tvari do svih tkiva i odstranjuje metaboličke produkte. Prijenosnik kisika je hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama eritrocitima.
Slaborvnost ili anemija je stanje kada nema dovoljno hemoglobina i/ili eritrocita u krvi, što ima za posljedicu slabiju opskrbu tkiva kisikom. Za izgradnju hemoglobina neophodna je dovoljna količina željeza. Slabokrvnost uzrokovana manjkom željeza, zbog čega se i naziva sideropenična anemija je najčešći oblik anemije koji se javlja u djece i trudnica.

Glavni uzroci sideropenične anemije su: manjak željeza u hrani, povećane potrebe organizma tokom rasta, trudnoće i dojenja, poremećaj apsorpcije željeza i dugotrajna krvarenja.

Najosjetljivije skupine
Djeca i adolescenti zbog povećanih potreba za željezom tokom rasta
žene u generativnoj dobi, trudnice i dojilje
sportaši

Znakovi slabokrvnosti
Brzo umaranje pri naporu, gušenje, lupanje srca, omaglica,česte glavobolje, razdražljivost, blijedilo



Ako imate neke od ovih znakova, posavjetujte se sa svojim liječnikom!




Jedite raznoliku hranu i u svoju prehranu svakako uvrstite namirnice bogate željezom i one koje pomažu njegovu apsorpciju

MESO, PERAD, RIBU, JETRA, JAJA, MAHUNARKE, ZELENO LISNATO POVRĆE, SVJEŽE VOĆE


ZAPAMTITE!
Svježe voće i povrće jedite za vrijeme obroka, jer ove namirnice sadrže vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza
Ako pijete kavu, čaj, kakao ili druge napitke koji sadrže kofein, teobromin ili tanin, pijte ih barem jedan do dva sata prije ili poslije obroka, jer ove tvari otežavaju apsorpciju željeza.


Izvor:HZJZ

_________________
DOMINIK 21.12.2004
LORENA 05.07.2007

dany
Administrator
Administrator

Gender : Female
Broj postova : 3388
Age : 39
Lokacija : Čakovec
Zanimanje : Poljoprivredni tehničar
Kako ste saznali za ovaj forum : Ovo je moj forum
Država :
Bodovi aktivnosti : 1237
Registration date : 06.06.2008

http://nasa-djeca-i-mi.forumj.biz

[Vrh] Go down

Re: Kutak za korisne tekstove

Postaj by Sponsored content Today at 17:31


Sponsored content


[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.